trollhättan

Företag förbjuds att hantera asbest

Arbetsmiljöverket återkallar med omedelbar verkan tillståndet för ett trollhätteföretag att hantera asbest i samband med rivning av byggnader. Återkallandet görs efter en inspektion som verket gjorde vid en av bolagets arbetsplatser i Torup i Hylte kommun.

Goda referenser när det gäller asbestsanering. Det är arbetsmiljöverkets omdömde om trollhätteföretaget.

Goda referenser - i övrigt. För när verket inspekterade arbetet med rivning av eternit på ett magasinstak i halländska Hylte i slutet av november upptäckte man en lång rad brister.

De båda sanerarna saknade de intyg som behövs för att utföra jobbet. På arbetsplatsen fanns inte något tillståndsbeslut och inga skyddsinstruktioner. Det fanns inga möjligheter att tvätta sig.
Andningsskyddet satt inte som det skulle. Arbetskläderna togs inte av när rivningen var klar. En av sanerarna hade sandaler på sig. Varningsskylt saknades.

Redan i början av oktober hade trollhättefirman varnats av arbetsmiljöverket att den kunde få ett förbud om asbestsanering. Och sanerarna har berättat om ett arbete i Ulricehamnstrakten som utförts på samma sätt som i Hylte.

Företaget har lovat skärpning och att det inte skall upprepas. Men sedan ett par dagar är tillståndet för asbesthantering indraget.

Text: Bosse Adriansson 
Epost: bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".