Jöran Hägglund. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Bilindustrin

Regeringen möter GM och Ford

En grupp från det svenska näringsdepartementet åker till bilmässan i Detroit i helgen för att träffa toppchefer på General Motors och Ford.
– Vi vill få veta mer om deras planer för de svenska bolagen, säger statssekreterare Jöran Hägglund till TT.

Krisen för Volvo Personvagnar och Saab Automobile med försäljningsras som ingen sett maken till, fick den svenska regeringen att lova ett stödpaket värt 28 miljarder kronor i mitten av december.

Regeringen förhandlar just nu med både Volvo och Saab om statliga garantier för lån hos Europeiska investeringsbanken. Enligt statssekreterare Jöran Hägglund rör det sig om flera miljarder kronor för att utveckla grön teknik.

– De svenska pengarna ska komma Sverige till del, men så som det ser ut i dag med integrerade plattformar är det komplicerat. Det finns saker vi vill ha besked om från Ford och GM inför våra fortsatta diskussioner med Saab och Volvo, säger Jöran Hägglund.

Framför allt vill svenska regeringen få en klarare bild av hur bolagen ser på sitt ägande, särskilt GM som har tvingats få nödlån från amerikanska staten för att klara sig undan konkurs.

Planerna på att göra sig av med de svenska biltillverkarna är också en het fråga.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".