Uddevalla

Linnéaskolan får skarp kritik

Skolinspektionen riktar nu kraftig kritik mot den fristående högstadieskolan Linnéaskolan i Ljungskile efter en inspektion som gjordes där i slutet av 2007.

Saker som Sveriges Radio Väst kunde avslöja i sin granskning för ett och ett halvt år återspeglas också i Skolinpektionens rapport.

Kritiken handlar om att det finns allt för många obehöriga lärare på skolan, att rektorn saknar rätt utbildning för sitt jobb och att allt för få elever lämnar skolan utan fullständiga betyg.

Skolinspektionen kritiserar Linnéaskolan på sju punkter som de ser är särskilt allvarliga brister. Enligt Gerard Eriksson, undervisningsråd på Skolinspektionen, så har Linnéaskolan utvecklat ett eget system för att sätta betyg – ett system som inte överensstämmer med de nationella kriterierna.

Dessutom utvärderas inte elevernas kunskapsresultat i förhållande till de mål som finns uppsatta för årskurs 9.

Skolans likabehandlingsplan för vad som händer när kränkningar sker på skolan är ofullständig. Inspektörerna har upptäckt tendenser till bötning på skolan, flickor har filmats och filmerna har sedan hamnat på Internet.

Något som Skolinspektionen ser som allvarlig kritik är också att eleverna på skolan tvingas städa sina klassrum och moppa korridorerna – något som inspektionen inte anser ingår i utbildningen.

I granskningen förekommer även sju andra punkter som måste förbättras.

I Sveriges Radio Västs granskning som gjordes i juni 2007 avslöjades att tre av fyra lärare på Linnéaskolan var obehöriga. Skolinspektionen riktar också allvarlig kritik mot att för få lärare på skolan är behöriga och det måste förbättras, säger undervisnings råd Gerard Eriksson på Skolinspektionen.

– De skall ha utbildning för den undervisning de skall bedriva, men det har de inte på Linneaskolan, säger Gerard Eriksson.

De anser också att rektorns bristfälliga utbildning är ett problem, men inte så allvarligt att han anses som olämplig. Efter att Sveriges Radio Väst berättat om det har rektorn på skolan börjat en rektorsutbildning.
– Rektorn Anders Hedman har inte till alla delar uppfyllt alla delar kravet för att vara rektor. Vissa saker fungerar inte så bra. men kritiken från oss är inte tillräcklig för att vi skall se att han är klart olämplig, menar Gerard Eriksson

44 procent av eleverna som gick ur skolan 2007 gjorde det med ofullständiga betyg. Skolinspektionen anser att det också är allvarligt och att Linnéaskolan nu vidtar kraftfulla åtgärder för att se till att fler elever når målen.

– I textform har vi formulerat oss som att den här kritiken är allvarlig, men den bedöms inte så allvarig att skolan kan bli av med tillståndet, säger Gerard Eriksson.

Linneaskolan har på sig fram till den till den 7 april att svara på kritiken.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".