GM:s Bob Lutz är osäker på Saab Automobiles framtid. Foto: Karin Olander/Scanpix.
Bilindustrin

GM överväger att lägga ner Saab

General Motors ser nu en nedläggning av Saab som en möjlig, sista utväg.

Saab Automobils framtid är fortfarande oviss. Vd:n Jan-Åke Jonsson säger att våren kommer bli tuff och aviserar fler stoppdagar på fabriken i Trollhättan.

GM uppger att man för diskussioner med flera intresserade köpare, men samtidigt börjar GM:s ledning nu prata om att lägga ner det svenska bilmärket.

Enligt Saabchefen Jan Åke Jonsson har företaget tjänat pengar endast under två år sedan 1989 när GM gick in som hälftenägare för att 2000 ta över till 100 procent.

GM:s utvecklingschef och vice ordförande Bob Lutz tog bladet från munnen på bilmässan i Detroit i går och kallade GM:s 20-åriga ägande av Saab för en finansiell katastrof.

Han ser en nedläggning som en möjlighet och anser att varumärket Saab inte går att rädda, rapporterar Svenska dagbladet och TT.

General Motors, som befinner sig på ruinens brant, måste om drygt en månad visa den amerikanska regeringen, som gett miljarder i nödlån, att det ekonomiska läget är på väg att vända.

Om inte framtidsplanen är övertygande måste lånen snabbt betalas tillbaka, och då riskerar GM att gå i konkurs. Därför hänger Saab löst.

GM:s högste chef, Rick Wagoner, tycker dock att det fortfarande är tidigt i processen.

– Vi kan inte lova att allting kommer att ordna sig vad som än händer. Men vi hoppas på en lösning så fort vi kan, säger han till TT.

Enligt Jan-Åke Jonsson är en nedläggning inte aktuell.

Statssekreterare Jöran Hägglund träffade på måndagen representanter för GM och Volvos ägare Ford på bilmässan i Detroit. 

Han säger till TT att de amerikanska biljättarna lovat den svenska regeringen direkt och precis information om den översyn som görs av båda bolagen.

Hägglund fick också garantier för att lån till Volvo och Saab inte ska hamna i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".