Uddevalla

Fler stoppdagar att vänta på Pininfarina

Fler stoppdagar i produktionen väntas på Volvos cabriolétfabrik Pininfarina i Uddevalla nu till våren. Det säger VD:n Walter Fortgens på Pininfarina till Sr Radio Väst idag.

Igår började produktionen på Pininfarina som vanligt igen efter helgledigheten. Men redan idag aviserar alltså VD:n på Pininfarina i Uddevalla, Walter Fortgens att fler stoppdagar är att vänta för personalen nu under våren.

– Vi har planerat en del stoppdagar här under vårsäsongen men annars räknar vi med att kunna köra vår årsvolym enligt plan, säger Walter Fortgens.

Men något antal när det gäller stoppdagarna vill Fortgens inte gå ut med än då det inte är färdigtförhandlat med facket, säger han.

För övrigt kommer företaget att följa sin plan på att tillverka 12 000 bilar i Uddevalla under 2009. I fjol tillverkades cirka 14 000.

Efter att moderbolaget Pininfarina i Italien aviserat att aktiemajoriteten ska säljas redan i vår och att Pininfarina från och med 2012 helt ska vara inriktat på tillverkning av elbilar så är framtiden ännu oviss vad som kommer att hända med bilfabriken i Uddevalla som ägs till 60 % av Pininfarina och 40% av Volvo personvagnar.

Men VD:n Walter Fortgens menar att det som händer i Italien nu har liten påverkan på Uddevallafabriken.
– Vi påverkas egentligen inte. Vi tillverkar Volvo C 70 för Volvo och det kommer vi att fortsätta med. Vad som händer efter 2012 är bara spekulationer. Vi tittar på många olika lösningar. Elbilar är en av många lösningar som kan bli tänkbar för Uddevallafabriken i framtiden, säger Walter Fortgens.

Text: Thomas Graf
Epost: thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".