BILINDUSTRIN

Saabanställda väntar och ser när spekulationer sprids

Fackförbunden och de anställda på Saab Automobile i Trollhättan får just nu ta del av en mängd rapporter från bilmässan i Detroit. Uttalanden och spekulationer från insatta är både många och motsägelsefulla.

– Det är ju spännande minst sagt, kan man säga, men vi har ju varit beredda på det ska vara så den här veckan. Det är mycket spekulationer, säger Anette Hellgren som är ordförande för tjänstemannafacket Unionen på Saab Automobile i Trollhättan.

Ledningsgruppen från General Motors uttalar sig på olika sätt om Saabs framtid och det som fick mest uppmärksamhet var när utvecklingschefen på GM, Bob Lutz, sa att Saab varit en finansiell katastrof och att han inte tror att varumärket kommer att leva vidare.

– Jag tolkar det som ett visst mått av panik hos GM-ledningen och även som självkritik, eftersom Lutz har varit en del av ledningen lika länge som Saab Automobile varit en del av GM, säger Anette Hellgren till Sveriges Radio Väst.

Paul Åkerlund, ordförande för IF Metall på Saab Automobile, överraskas inte av Bob Lutz uttalande, men tror inte att det stämmer.

– Vi är inte överraskade, det brukar komma en hel del spektatulära uttalanden på mässor, inte minst från Detroit-mässan. Men från klubben upplever vi den situationen som är nu hyfsat positivt, säger Paul Åkerlund till Sveriges Radio Väst.

Paul Åkerlund tycker det är tråkigt att ledningsgruppen för GM inte är mer samordnad.

– Den ene säger si och den andre säger så. Det är frustrerande för mina medlemmar att hela tiden få olika besked, säger Åkerlund.

Men bilbyggarna Annelie Tåquist och Camilla Mattsson i Trollhättefabriken har vant sig vid alla spekulationer och pratar inte så mycket om dem. De väntar i stället på ett klart besked. För dem är det viktigaste att få behålla jobbet.

– Man hör så mycket hela tiden, så man tänker att vi får väl vänta, så får vi se vad det blir för besked, säger Camilla Mattsson till Sveriges Radio Väst.

– Det står så mycket i tidningarna, men vi som jobbar därinne, tror inte på det, säger Annelie Tåqvist.

Och besked om framtiden kan eventuellt komma den 17 februari. Då ska GM vara klara med sin framtida affärsplan.

marie.hedlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".