Therese Reinesdotter och Ayman Obeid Foto: Bosse Adriansson /SR Väst
Utbildning

Studenter anmäler Högskolan Väst

Högskolan Väst har anmälts till Högskoleverket av två sjuksköterskestudenter. Anledningen är svårigeheterna att få en praktikplats och att få en relevant praktik.

I dag, torsdag, inleder ett 100-tal sjuksköterskeelever på Högskolan Väst en nio veckors praktik men in i det sista har det varit svårt att hitta platser. Och skolan har anmälts till högskoleverket av två studenter för att att bryta mot sin egen utbildningsplan.

Therese Reinesdotter och Ayman Obeid har arbetat som undersköterska inom äldreomsorgen. Nu utbildar de sig till sjuksköterska på Högskolan Väst och har två gånger fått praktikplatser, eller Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, som det heter, inom just äldreomsorgen.

- Det står ju att vi skall tränas, fördjupas och breddas under den verksamhetsförlagda utbildningen och att det skall ske inom skilda verksamhetsfält och det är inte acceptabelt att placeras två gånger inom samma verksamhetsfält, säger Therese.

- Det handlar om utveckling och om kvalitet på vår utbildning, säger Ayman.

Therese och och Ayman stödjer sig bland annat på studiehandledningen där det står att de nio veckornas praktik huvudsakligen är förlagda till sluten somatisk vård av medicinsk eller kirurgisk karaktär.

Sedan Thereses anmälan till högskoleverket blivit känd fick hon -bara två dagar för VFU-introduktionen- med lottens hjälp en plats inom ortopedin på Uddevalla sjukhus. Och efter Sveriges Radio Västs intervju fick Ayman i går eftermiddag besked om att han fått en plats inom kururgin på NÄL.

Båda har tidigare fått rådet av personal på skolan att göra ett studieuppehåll om de inte är nöjda med sina VFU-platser. ”Oacceptabelt”, tycker båda.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".