Utbildning

Svårt att få sjukvårdspraktik

Idag torsdag börjar ett 100-tal sjuksköterskestudenter på Högskolan Väst den nio veckors praktik som ingår i utbildningens fjärde termin. Men i år har det varit svårare än någonsin att hitta praktikplatser i NU-sjukvården.

Två studenter har anmält Högskolan Väst till Högskoleverket för att de inte fick de praktikplatser inom sjukhusvården som de anser att de har rätt till enligt skolans utbildningsplan. Båda fick besked om att också deras andra praktik skulle förläggas till den kommunala äldreomsorgen.

Men bara någon dag innan praktiken skulle inledas kom nya besked. Nu hade båda fått sjukhusplatser – men alltså i absolut sista stund.

– Det är mycket olyckligt och det beror på att vi beställer våra praktikplatser via Västra Götalandsregionen, via NU-sjukvården, och vi får sent besked om de platser som finns att tillgå, säger Madeleine Bergh, som är prefekt för Institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur på Högskolan Väst.

Hon säger att det varit ovanligt svårt att få fram praktikplatser den här gången. Skolan har fått söka sig utanför NU-sjukvårdens område.

– Den förklaring som jag har fått från NU-sjukvården är att det beror på deras nedskärningar och omstruktureringar som gjort att väldigt många vårdplatser har försvunnit. Och då blir det svårare att placera ut studenterna, säger Madeleine Bergh.

Men att en placering inom den kommunala äldreomsorgen bryter mot skolans löfte om praktik inom somatisk vård av medicinsk eller kirurgisk karaktär och mot löftet om fördjupning inom skilda verksamhetsfält håller Madeleine Berg inte med om.

– Vi ser att de kan uppfylla kraven i kursplan och studiehandledning även inom kommunal vård som den bedrivs i dag.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".