Vård och omsorg

Inga varsel i sjukvården

Sjukhusen i Västra Götalandsregionen står sig bra i den pågående finanskrisen jämfört med flera av sjukhusen i andra landsting. Trots att besparingskrav finns på många av sjukhusen i regionen, så är ändå inga varsel att vänta.

I onsdags blev det känt att Karolinska Universitetssjukhuset kan tvingas att säga upp 600 personer. I höstas fick ett antal personer gå från sina tjänster i Värmlands landsting och på torsdagen kan det bli aktuellt med uppsägningar då Varbergs sjukhus måste spara 60 miljoner kronor.

I Västra Götalandsregionen ser situationen mer positiv ut menar ekonomidirektör Mats Friberg, trots att sjukhusen måste spara.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården och Södra Älvsborgs sjukhus är de sjukhus som har störst sparkrav ställda på sig på ett antal hundra miljoner kronor. Men tack vare den sparbuffert regionen har, blir finanskrisen lindrigare.

– Även om vi nu är på väg in i en svårare ekonomisk situation, då vi kommer att få lägre skatteintäkter genom en ökad arbetslöshet faller in med varslen som faller in i Sverige och svensk industri, så är ändå vår ambition att använda en del av de uppbyggda reserver och det positiva resultat vi har bakom oss, säger Mats Friberg.

Prognosen framöver ser även den bra ut.

– Då ser det ut som om vi kommer gå mot ett hyfsat bra resultat även 2008 och vi har prognostiserat 750 miljoner i överskott, säger Mats Friberg.

– Så därför kommer vi inte att komma in i några varseldiskussioner, utan vi räknar mer med att anpassa personalresurserna genom naturlig avgång genom den naturliga omsättningen som vi har i Västra Götalandsregionen.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se  
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".