Miljö

Vattenförorening hittas med DNA-test

Snart ska man via ett DNA-test kunna bestämma om det är avloppsvatten från människor eller från jordbruket som förorenar en dricksvattentäckt som Göta älv.

Som det är idag kan man bara avgöra om det är avföring som smittat älvvattnet, men inte om det kommer från människor eller från djurbesättningar.

När minst 2 000 personer i Lilla Edet hemsöktes av magsjuka i september i fjol pekade det mesta på en smittkälla i dricksvattnet. Men om smittan kom från människors eller djurs avföring gick inte att ta reda på.

På Chalmers i Göteborg räknar man med att DNA-metoden ska kunna börja användas inom något år, och Thomas Pettersson som leder Chalmersprojektet Dricks säger till Västekot att i Sverige blir Göta Älv och Rådasjön de första vattendrag som DNA-testas.

Göta älv som är Storgöteborgs största dricksvattentäckt levererar vatten till 700 000 människor, men älven tar också emot avloppsvatten från 100 000 boende uppströms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".