Bilindustrin

Saab 9-5 kan byggas i Trollhättan

Saabs nya 9-5-modell kan komma att byggas i Trollhättan och inte i Tyskland.
– De diskussioner vi har fört med GM och den svenska regeringen under bilmässan i Detroit har varit mycket konstruktiva, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab, till Ny Teknik.

GM:s Europachef, Carl-Peter Forster, sade i en intervju med TT under bilmässan att det finns en plan för Trollhättan som man diskuterar med den svenska regeringen.

Han uttalade då även att tanken var att Saab framöver ska få en mer självständig ställning inom GM-sfären.

Hans G Pettersson, kansliråd på näringsdepartementet, bekräftar för Ny Teknik att samtalen mellan GM och regeringen varit konstruktiva.

Han kommenterar inte uppgiften att nya 9-5 ska byggas i Sverige, men säger att det är ett scenario som man tittat på.

Utvecklingen av efterträdaren till 9-5 är långt framme liksom planerna på en liten stadsjeep, 9-4 X, som ska byggas i Mexiko.

GM har erbjudit svenska staten delägarskap för att få hjälp med finansieringen, men fått nej. Nu återstår del av regeringens stödpaket med lånegarantier.

Att låta tillverkningen av nya Saab 9-5 vara kvar i Sverige gör det lättare för regeringen att ge stöd till tillverkningen av produktionsverktyg till bilen, skriver Ny Teknik, och i det upplägg till krispaket för Saab som företaget diskuterar med regeringen och GM ingår att nya 9-5 byggs i Sverige.

SR Väst/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".