Vården

Omstruktureringar ger färre praktikplatser

Det har blivit färre vårdplatser genom omstruktureringar i vården. Så förklarar NU-sjukvården att det blivit allt svårare att hitta praktikplatyser till dem som utbildar sig till sjuksköterska.

För tre år sedan tog Nu-sjukvården emot drygt 80 praktikanter från sjuksköterskeutbildningen på Högskolan Väst. I går fick den här terminens praktikanter sin introduktion -och nu var de 60. En minskning med 25 procent alltså. Det förklarar Lisbeth Appelqvist, studierektor i Nu-sjukvården, så här:

– Vi har minskat vårdplatserna med 80 stycken och har stora förändringar på gång just nu att verkställa, säger Lisbeth Appelqvist.

Redan i december 2007 diskuterades på ett möte med företrädare för bland andra Nu-sjukvården och Högskolan bristen på praktikplatser. Fortsatta diskusssioner om lösningar på problemen är nödvändiga, heter det i minnesanteckningarna från det mötet.

Nu-sjukvården har tagit hjälp av framför allt Kungälv och Sahlgrenska i Göteborg för att klara Högskolans Väst beställning av praktikplatser. När sjuksköterska börjar att bli ett bristyrke kan man ju tänka sig att det borde vara dragkamp om praktikanterna.

Text: Bosse Adriansson 
Epost: bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".