Uddevalla

Uddevalla blir utan elitklass

Det blir ingen elitklass i Uddevalla. Men gymnasieskolan får en ny chans att kvala in.

Det blir inget spel i gymnasieskolornas elitserie för Uddevalla. 101 skolor hade ansökt om att få vara med i den första försöksverksamheten med spetsutbildning, eller elitklasser som det brukar kallas.

Men när nu skolverket valt ut tio skolor finns Östrabo och dess biologiprogram inte med på listan.

– Det är klart att man blev lite besviken när man fick beslutet, men samtidigt måste man vara realist. Konkurrensen har varit mycket hård och nu kommer vi att omedelbart förbereda en ny ansökan under 2009, säger Stefan Einarsson, gymnasiechef i Uddevalla kommun.

Och det kommer en chans till. Det blir en andra försöksomgång med start hösten 2010.

Då väljs ytterligare tio skolor ut för spetsutbildning som innebär att eleverna kan läsa högskole- och universitetskurser vid sidan av gymnasiestudierna.

I den första försöksverksamheten med 10 skolor är det en klar övervikt för naturvetenskapliga utbildningar, och tre har inriktning på matematik. Individ- och samhällskultur på Fässbergsgymnasiet i Mölndal är det enda västsvenska inslaget.

– Det är ingen som träffar biologiområdet riktigt på samma sätt som Uddevallas ansökan gör. Jag tycker också att i ett regional perspektiv så ligger det ett argument. Och sedan har vi ju en unik koppling till Nordens Ark som är den enda parken i landet med den här biologiska bredden, säger Stefan Einarsson.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".