Oddevoldspelare - Oddevold är en av de granskade klubbarna som inte har någon kvinna i sin styrelse. Bild: SR/Bengt Israelsson.
Sport

Mansdominans i elitklubbarna

En granskning som SR Väst gjort visar att det är kraftigt mansdominerat inom elitidrottsföreningarnas styrelser här i vårt område.

Totalt har vi undersökt 9 elitidrottsföreningar. 4 av dom har en sak gemensamt: Ljungskile SK: 9 män, 0 kvinnor, Gripen Trollhättan: även där 9 män, 0 kvinnor, IK Oddevold: 8 män, 0 kvinnor och Kroppskultur herr: 7 män, 0 kvinnor.

De resterande fem klubbarna FC Trollhättan, Ärtemarks IF, Kroppskultur Dam, Uddevalla Sim och IFK Vänersborg har alla kvinnliga representanter på styrelsenivå.

Men kvinnorna är ändå i kraftigt underläge jämfört med männen om man ser till alla nio föreningarna. Av totalt 81 styrelsemedlemmar är bara 11 kvinnor. Det skälet som oftast nämns för att förklara varför det ser ut som det gör, är att man i rekryteringen tittar efter intresse och engagemang hos medlemmarna, som till stor del består av män. Det i sin tur, leder till att könsfördelningen i styrelsen blir ojämn.

Vår undersökning visar att kvinnor är kraftigt underrepresenterade i vårt områdes elitidrottsföreningar. Samma sak gäller människor med utländsk bakgrund. Bara en enda styrelsemedlem hör till den gruppen; och den personen är från Island.


Text: Skoob Salihi och Adam Kalin
Telefon: 0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".