trafik

Kostnader för resegarantin minskar

Västtrafiks tåg och bussar har blivit punktligare. För första gången på flera år minskar kostnaderna för resegarantin- trots att trafiken har ökat. Men det finns ett undantag: Bohuståget mellan Göteborg och Strömstad.

20 minuters försening -du har du rätt till Västtrafiks resegaranti, som ger dig minst 50 och högst 300 kronor i ersättning.

2007 kostade resegarantin Västtrafik och dess ägare 5,5 miljoner kronor, en ökning med nästan 20 procent jämfört med året innan. Och antalet ärenden nådde rekordnivån 65 000.

För 2008 är statistiken bara klar till och med november, men preliminärt stannar kostnaderna på 3,7 miljoner kronor. Och antalet ärenden har gått ner till runt 50 000. En förklaring heter Kraftsamling Väst tillsammans med bl.a SJ och banverket.

– Vi jobbar mycket med förbättringar; punktlighet, störningsinformation och infrastruktur, säger

Anna-Carin Odinger, som är chef för Västtrafiks kundtjänst.

En annan orsak är att Västtrafik hade tur med vädret; inga orkaner och översvämningar i samma omfattning som under 2007.

Störst förbättringar har skett i pendeltrafiken mellan Göteborg-Alingsås och Göteborg-Kungsbacka, men problemen på Bohusbanan har lett till fler resegarantiärenden och ökade kostnader.

– En förklaring är att det var avstängt mellan Göteborg och Trollhättan under åtta veckor och det innebar att godstågen fick gå på Bohusbanan. Det har påverkat ganska stort och lett till många ärenden på en gång, säger Anna-Carin Odinger.

Mer än hälften av alla ärenden inom Fyrbodal-området förra året gällde Bohusbanan.

Text: Bosse Adriansson 
Epost: bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".