Bilindustrin

Facken bekräftar rykten om Saabflytt

Flera med inblick i Saabs framtidsplaner har under tisdagen bekräftat att diskussionerna som förs mellan regering, Saab-ledning och General Motors verkar vara positiva för Trollhättefabriken.

Enligt uppgifter i flera tidningar ska det finnas en handlingsplan som säger att produktionen kommer att utökas i Trollhättan. Och handlingsplanen ska också ha presenterats för fackförbunden.

– Jag vill inte kommentera planen men vi har sett den och den ser bra ut, säger Anette Hellgren, ordförande för tjänstemannaförbundet Unionen på Saab i Trollhättan.

Varken Anette Hellgren eller Paul Åkerlund, ordförande för Metallklubben, vill berätta om detaljerna i handlingsplanen. Men enligt flera tidningar diskuterar regeringen, Saabledningen och ägaren General Motors en flytt av produktionen från Tyskland och Österrike till Trollhättan. I så fall skulle den nya 9-5 och Cabrioleten 9-3 tillverkas där.

– Ja, alla beslut ska ju tas, men jag tycker ändå att det ser förhållandevis ljust ut, säger Paul Åkerlund som är ordförande för IF Metall på fabriken.

Trollhättans kommun får också information om vad som pågår, men har än så länge inte fått ta del av detaljerna om utökad produktion. Men under eftermiddagen på tisdagen träffar kommunalrådet Gert-Inge Anderssson Saab-ledningen och bilden kanske klarnar.

– Då får vi väl information, sedan hur mycket information de tycker att vi ska gå ut med får vi se, för nu är det ju ett förhandlingsläge och många som ska tycka, säger kommunalrådet Gert-Inge Andersson.

– Som KS-ordförande (kommunalstyrelsens ordförande) i Trollhättan så hoppas jag ju naturligtvis att dessa rykten och det som är skrivet nu, att det ligger mycket sanning i det. Men jag kan inte bekräfta det och heller inte dementerar det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".