trollhättan

Köproblemet på NÄL: 31 extra vårdplatser öppnas

Ledningen för NU-sjukvården presenterade på onsdagen en åtgärdsplan för att komma till rätta med de långa köer som uppstått på medicinkliniken på NÄL i Trollhättan. En av åtgärderna är att öppna 31 extra vårdplatser.

En annan åtgärd är att dirigera om ambulanser till vårdcentraler i primärvården och närakuter när det är möjligt. De ska också tidigarelägga ronder för att färdigbehandlade patienter kan skrivas ut tidigare på dagen så att sängarna blir lediga. 

NU-sjukvårdens ledning vill inte gärna erkänna att den tunga belastningen har att göra med flytten av akutverksamheten till NÄL. De menar att främsta orsaken till köerna är att fler människor blir sjuka under den här tiden på året. Så är det varje år och de flesta sjukhus har därför ont om vårdplatser just nu.

Däremot har nya rutiner som infördes efter flytten av akuten inte satt sig än, och på så sätt kan köerna delvis bero på den nya organisationen.

Medicinkliniken på NÄL har mer eller minde haft kris de senaste veckorna. Bristen på vårdplatser har gjort att kliniken varit överbelagd, patienter har fått vänta i många timmar och personalen har jobbat under svår stress.

Marie Hedlund 
marie.hedlund@sr.se
Telefon 0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".