Uddevalla

Pininfarina förlorade domstolstvist

Biltillverkaren Pininfarina i Uddevalla har brutit mot kollektivavtalet när det gäller inhyrd arbetskraft från bemanningsföretag. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom idag. Pininfarina får betala skadestånd på 75 000 kronor.

Pininfarina i Uddevalla tillverkar Volvos cabrioletmodell C 70. Företaget ägs till 60 procent av italienska Pininfarina och till 40 procent av Volvo Personvagnar.

Våren och sommaren 2005 förhandlade bilbyggarnas fackförbund IF Metall med företagsledningen om hur mycket inhyrd bemanningspersonal som skulle anlitas i samband med produktionen av den nya C 70-modellen med vikbart plåttak.

Enligt facket användes för många inhyrda arbetare. Det blev en tvist med företaget, som facket anmälde till Arbetsdomstolen. Som nu avkunnat sin dom. Pininfarina bröt mot kollektivavtalet upprepade gånger under vintern och våren 2006 samt vid ett par tillfällen under sommaren.

Därför döms Pininfarina att betala 75 000 kronor i allmänt skadestånd till fackklubben IF Metall på företaget. Dessutom ska Pininfarina betala fackets rättegångskostnader på i det närmaste 200 000 kronor.

I en kommentar till Sveriges Radio Väst säger IF Metalls ombudsman Anneli Ivarsson att facket ser det här som en viktig seger.

Text: Jan Gustafsson 
Epost: jan.gustafsson@sr.se  
Telefon: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".