Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga djurskyddskontroller i år

Djurskyddsinspektörerna kommer i år inte hinna med ett enda kontrollbesök på de tusentals gårdar som finns i Sveriges Radio Västs område. Det innebär ett brott mot EU: s krav och det kan innebära att Sverige får betala böter.

Vid årsskiftet tog Sveriges länsstyrelser över ansvaret för djurskyddsinspektörerna som tidigare verkat under kommunerna.

I Uddevalla var det tänkt att sju inspektörer skulle vara stationerade. Men de blev bara tre stycken med ansvar för djurtillsynen i 19 kommuner.

Att nå upp till EU:s krav på kontrollbesök med en underbemannad personal, blir därmed omöjligt under det kommande året menar Lena Laursen, som är en av de tre djurskyddsinspektörerna i Uddevalla som valt att gå över från Uddevalla kommun till Länsstyrelsen.

– Nej vi har ingen möjlighet att genomföra kontrollerna som vi har gjort innan, säger Lena Laursen till Sveriges Radio Väst.

Att inte hinna med kontrollbesöken bryter mot EU:s krav och kan ge Sverige böter om det skulle upptäckas vid en kontroll. Bara de anmälningar som kommer in kommer att prioriteras i princip, men även där kan tiden bli knapp.

Det här innebär att djurskyddsinspektörerna mer än någonsin måste förlita sig på att allmänheten håller ögonen öppna och anmäler när de ser att djur far illa.

Enligt länsveterinär Karin Lundborg kommer Uddevallakontoret att kunna få hjälp av andra enheter i Västra Götaland. Men på flera av de andra kontoren bland annat Skara och Borås är man också underbemannade och har svårt att hjälpa till.

Arbetet med att rekrytera nya djurskyddsinspektörer pågår men det går trögt. På måndag går ansökningstiden ut för sex tjänster här i Västra Götaland, men de tjänsterna skall i första hand syssla med att kontrollera EU:s jordbruksstöd, där kommer djurtillsynen i andra hand.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".