Dals-Ed

Engagemang skapar tillväxt

Sätt fart på föreningslivet, så ökar kommunens ekonomiska tillväxt. En ny undersökning som gjorts i 14 kommuner av Coompanion Fyrbodal visar att det finns ett sådant samband och sambandet är som mest tydligt i Dals Ed.

Engagemanget i föreningslivet bidrar till ekonomisk tillväxt. I undersökningen som visar detta har 2 095 föreningar i Fyrbodal kartlagts.

Idrottsföreningarna är störst men det finns också samhällsföreningar, religiösa föreningar och kulturföreningar.

Penilla Gunther, verksamhetschef för Coompanion Fyrbodal, som står för undersökningen, menar att när människor träffas genom det lokala föreningslivet så kan de få kontakter som de sedan kan använda även när det gäller jobb och företagande.

Och att det finns en koppling mellan social ekonomi, där föreningsliv och socialt engagemang räknas in, och tillväxt tror också Sune Rodén i Dals-Ed som själv jobbar ideellt för Rädda Barnen.

– Genom att företagarna ser att folk trivs här och är engagerade ideellt, säger han.

Penilla Gunther tycker att resultatet kan ge kommunerna en påminnelse om vikten av att värna föreningslivet, särskilt i en tid som den här med en djup lågkonjunktur.

Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".