Idag kan man inte betala kontant på vissa bussar. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Kontantstopp på bussar efter rån

Bussrånet i Trollhättan på tisdagskvällen gör nu att man inte kan betala kontant på de stadsbussar som trafikeras av Swebus i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet. Kontantstoppet gäller också på andra bussar Swebus trafikerar i området.

Christian Petersen, Kommunals huvudskyddsombud på Swebus i Trollhättan och Vänersborg, säger till Sveriges Radio Väst att busschauffören utsattes för en hotfull situation.

– Killen mådde inte bra. Han blev inte skadad men tyckte inte livet var det roligaste, säger Christian Petersen.

Direkt efter rånet fattade han beslut om ett omedelbart kontantstopp på Swebus bussar i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet. Det innebär att busschaufförerna inte har med sig någon växelkassa och inte tar emot några pengar från passagerare.

Förutom stadsbussarna i Trollhättan, Lilla Edet och Vänersborg rör kontantstoppet också linje 600 via Lilla Edet mot Älvängen och Göteborg samt linje 1 och 2 från Trollhättan till Falköping respektive Karlsborg.

Arbetsmiljöverket ska nu ta ställning till om kontantstoppet ska gälla även framöver. Så länge får den som inte har busskort eller rabattkort åka med gratis, enligt Christian Petersen, som nu hoppas att det planerade kontantstoppet på bussarna i december tidigareläggs.

– Vi måste påskynda det på något sätt, för det här går inte, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".