Vård och omsorg

Vårdcentraler tar betalt för hivtest

Trots att hivtest ska gå att göra anonymt och vara gratis, är det svårt att få testa sig på de villkoren på vårdcentralerna. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Väst har gjort.

Det ska alltså vara gratis att testa sig för hiv, men den kartläggning som Sveriges Radio har gjort visar att majoriteten av de 74 vårdcentraler i landet som tillfrågats, inte följer smittskyddslagen.

På de tre vårdcentraler i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla som SR Radio Väst ringt upp var det bara på en det gick att hivtesta sig kostnadsfritt.

Det är också svårt att få vara anonym, trots att det är fastslaget i en förordning att patienten har rätt att vara anonym vid just hivtest. Och den förordningen går före patientjournallagen. Bara om det visar sig att personen bär på hiv måste läkaren skriva in det i journal och begära personuppgifter.

På en av vårdcentralerna vi ringde upp, en privat sådan, var det inga problem med att vara anonym. Men på de två andra två ställde det till problem med vårt krav att få vara anonym. Vårdcentralerna som ringdes upp i inslaget var Vänerparkens vårdcentral, vårdcentralen Silentzvägen och Granngårdens vårdcentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".