Hivtest ska vara gratis.
Vård och omsorg

"Hivtest måste vara gratis"

Det måste vara enkelt att få göra hivtester och vara anonym. Det säger överläkare Harriet Hogevik på Uddevalla sjukhus, som har lång erfarenhet av att arbeta med hivpatienter, efter Sveriges Radio Västs avslöjande om att vårdcentraler i vårt område ger olika besked om kostnader och villkor för att göra ett hivtest – trots att dessa finns reglerade i lag.

– Smittskyddslagens syfte är att det ska vara lätt testa sig och därför är det gratis, säger Harriet Hogevik.

Men att rutinerna inte fungerar på flera vårdcentraler i vårt område står klart efter en rundringning. På Granngårdens vårdcentral i Trollhättan och Vänerparkens vårdcentral i Vänersborg går det inte att hivtesta sig om man vill vara anonym.

Och på den privata vårdcentralen Silentzvägen i Uddevalla och Vänerparkens vårdcentral i Vänersborg, tar man också betalt för hivtest fast det bryter mot smittskyddslagen.

Harriet Hogevik, som tidigare arbetat som smittskyddsläkare menar att kunskaperna på vårdcentralerna måste förbättras.

– Jag tror det handlar om kunskapsluckor på vårdcentralerna. Smittskyddsenheten ska ju informera om detta. Tydligen har informationen inte gått ut tillräckligt bra här, säger Harriet Hogevik.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".