Vård och omsorg

"Mindre pengar kan leda till nedläggning av vårdcentralen"

Det finns anledning till oro för de boende i Tanums kommun som vill ha kvar Fjällbackas vårdcentral. Det menar primärvårdsområdeschefen för Norra Bohuslän.

Läs också:

Primärvårdsområdeschefen Mats Olson säger till Sveriges Radio Väst att det nya ersättningssystemet, som regionfullmäktige förväntas besluta om nästa vecka, kommer att innebära mindre pengar till primärvården i området och det kan leda till en nedläggning.

– Jag förstår ju att det blir ett ökat besvär för befolkningen och miljömässigt är det inte lyckat om många ska transportera sig, säger han.

Men Mats Olson tror att det blir mindre pengar till primärvården i norra Bohuslän om regionfullmäktige beslutar om det nya ersättningssystemet vårdval på tisdag i nästa vecka, och i så fall måste de spara in någonstans.

För norra Bohuslän förväntas det nya ersättningssystemet ge cirka 20 miljoner kronor mindre i pengapåsen och då får Tanums kommun cirka tre miljoner kronor mindre.

– Vi måste göra det hela tre miljoner billigare och då kan man välja på att ha lokaler utan folk, eller så kan man välja att ha kvar personalen och lite färre lokaler, säger Mats Olson.

Han ser också att det finns fördelar med att ha endast en stor vårdcentral i Tanumshede.

Då sparar de in pengar på lokalkostnader, de anställda kan hjälpas åt på ett bättre sätt, och de sparar in på restider när personalen slipper åka mellan de olika vårdcentralerna.

Marie Hedlund 
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista