Lysekil

Lysehemmet anmält för vanvård

Äldreboendet Lysehemmet i Lysekils kommun har anmälts till socialstyrelsen. En kvinna anser att hennes 90-åriga mamma har utsatts för vanvård.

Klockan var tio på förmiddagen en dag i juli när Lena kom till Lysehemmet för att hälsa på sin 90-åriga mamma. Hon gav henne något att äta och dricka och lämnade det dåligt städade rummet vid halv två-tiden.

När Lena kom tillbaka tre timmar senare låg mamman kvar i samma ställning i sängen och ingen hade bytt blöja på henne.

En och halv vecka senare kom Lena tillsammans med en släkting för att hälsa på sin mamma igen. Då låg hon och sov utan sin underkäksprotes och med en gul sörja runt munnen.

Lena trodde först att det var en näringsdryck som hon tjatat på personalen om. Men det var ingen näringsdryck. Det var medicinrester som legat kvar i munnen och lösts upp av saliven.

”Jag satte in protesen, borstade tänderna och gav henne dryck som jag haft med. Dessutom slog jag upp mer dryck i pipmuggen som jag satte på nattduksbordet och som jag trodde personalen skulle ge henne med jämna mellanrum. På måndag, tre dagar senare, när jag kommer tillbaka står muggen kvar med surt innehåll och exakt samma mängd”, skriver Lena i sin anmälan.

Nio dagar senare avled den 90-åriga kvinnan. Den dagen kom Lena till Lysehemmet och såg direkt att mamman var döende. Hon frågade en sjuksköterska varför ingen ringt tidigare. ”Vi har inte bedömt det som så brådskande”, blev svaret.

Lena ger sin dom i sin anmälan. ”Ingen respekt, inte den mest elementära kunskap om vätskeintag, hygien och personlig omvårdnad.”Det är ytterst allvarligt då det gäller en till 100 procent hjälplös, svårt sjuk människa.”

Hon avslutar sin anmälan till Socialstyrelsen, ”Från och med ankomsten till Lysehemmet går det snabbt utför.”

Lena heter i verkligheten något annat.

Bosse Adriansson 
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55