-Det är lätt att råka illa ut om man vill vara med de tuffaste killarna, säger Hanna Larsson och Julia Thorell. Foto:Susanne Nobel/SR Väst
Uddevalla

Bris-rapport: Många tonårsflickor misshandlas

Bris årliga rapport, som kom i dag, visar att det inte är ovanligt att unga flickor kränks och kontrolleras av sina pojkvänner.

Relationerna verkar till en början kärleksfulla men efter hand börjar pojkvännen utöva både psykisk och fysisk misshandel.

Många tjejer har berättat för Bris att de blir slagna. De utsätts också för sexuella övergrepp av sin pojkvänner, övergrepp som kan jämföras med regelrätta våldtäkter. En del flickor vågar inte vara med på gympan av rädsla för att blåmärkena ska synas.

För sjuttonåriga Julia Thorell i Uddevalla är det självklart att en pojkvän ska vara snäll och inte slåss.

- Jag tycker inte att man ska bli behandlad så, säger sjuttonåriga Julia Thorell i Uddevalla. Men vissa tjejer tycker nog att de vill vara med de tuffa killarna och då kan de råka illa ut.

Hanna Larsson, också hon 17 år, håller med.

- Gränsen går när han börjar bråka och slåss och tar till grova ord. Men det är inte alltid så lätt att stå upp för sig själv, menar Julia Thorell:

- Det är ju alltid killen som bestämmer, men om en kille skulle slå mig skulle jag lämna honom. Men det kanske inte är så lätt om man tycker om honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista