Fler poliser utan pistol

Allt fler poliser i Västra Götaland blir utan sitt tjänstevapen pistolen. Många klarar inte av de årliga skjutproven - 22 procent blev underkända 2008 - och andra lämnar in sitt vapen frivilligt på grund av sjukdom, ålder eller inre tjänst.

Magnus Roos i Göteborg är polisens länsvapeninstruktör. Han säger till Sveriges Radio Väst att ungefär 8 - 10 procent av alla 2 900 poliser i Västra Götaland inte längre har vapenkompetens och därmed inte får bära pistol.

– Antalet vapenbefriade har ökat kraftigt sedan mitten av 1990-talet, säger Roos, som själv tycker att skjutproven, som kallas kompetensskjutning, är lätta.

Förra året gjordes 1 255 sådana skjutprov - 270 blev underkända.

– Vi har poliser med Parkinson, ledsjukdomar och andra, plus försämrad syn - så det är inte konstigt att allt fler lämnar in sitt vapen frivilligt.

– Men för många poliser som tvingas lämna ifrån sig sin pistol på grund av underkända skjutprov, för dem kan det kännas besvärande, säger Magnus Roos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista