Många rymmer från Östragård

Mer än en fjärdedel av rymningarna från landets 14 öppna anstalter görs från Östragårdsanstalten i Vänersborg. De senaste åren har mellan 50 och 60 fångar rymt från Östragård varje år.
I Sverige finns 14 helt öppna anstalter och 7 anstalter där en del avdelningar är öppna. Från de här anstalterna rymmer knappt 200 varje år. 60 av dem alltså mer än en fjärdedel, rymmer från Östragårdsanstalten i Vänersborg. Under de sju år som Östragårdsanstalten varit igång har kategorierna av intagna förändrats. I början kom rattfyllerister dit, som skulle vårdas för sina alkoholproblem. Men för fyra år sedan infördes fotbojan, och då fick många av rattfylleristerna gå hemma istället . Då fick Östragård börja ta emot tyngre brottslingar istället. Idag är många av de intagna drogberoende, många har också psykiska problem. Många anstalter har också stängt igen, fängelser och häkten är fulla och någon stans måste ju fångarna vara. Och när de väl sitter på en öppen anstalt som den i Vänersborg då är det inte svårt att ta sig därifrån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".