Upptagen säkerhetssal gör att stora brottsmål skjuts upp

Antalet grova brott i Västsverige med många åtalade i samma mål är så stort att rättegångar försenas.

Domstolarna i Västsverige har en enda säkerhetssal till förfogande – den i Göteborgs tingsrätt – och den är på senare tid så upptagen, att rättegångar får skjutas upp.

Ett exempel är de fortsatta hovrättsförhandlingarna för de åtta dömda för vapenhandlarrånet i Trollhättan i somras. I december dömdes åtta män för bland annat försök till mord och grovt rån till varierande straff mellan åtta och två och ett halvt års fängelse.

Alla åtta har överklagat sina domar till hovrätten. Även åklagaren har överklagat och kräver längre fängelsestraff för de fyra som nästan slog ihjäl det åldriga vapenhandlarparet samt för mannen som utpekats som hjärnan bakom rånet.

Hovrättsförhandlingarna har fått skjutas upp, därför att en rad stora brottmål står på kö för att kunna avhandlas i Västsveriges enda säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt.

Nu tvingas vapenhandlarmålet att tas om i hovrätten, som saknar säkerhetssal.

– Det blir besvärligare för polisen och häktespersonalen. Men vi måste ha en godtagbar säkerhetsstandard, säger chefsåklagare Niklas Sannerholm i Uddevalla.

Text: Jan Gustafsson  
Epost:
jan.gustafsson@sr.se 
Telefon: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista