Återvinningsstationer får underkänt

Många återvinningsstationer här i Väst är skräpiga, överfulla och har dålig information om hur man sorterar. Det visar en kontroll av stationerna som Länsstyrelsen gjort.

Under två månader i höstas gjorde Länsstyrelsen tillsammans med miljökontoren en tillsyn av återvinningsstationerna i Västra Götaland.

I Dalsland besöktes Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud. Där var samtliga fem stationer som kontrollerades skräpiga, varav tre var mycket skräpiga. Där måste miljökontoren nu vidta åtgärder för att förbättra situationen.

Förutom de kommunerna deltog Lysekil, Strömstad och Vänersborg i vårt område. Även där fanns nedskräpade stationer, men inte i lika höga grad.

Totalt i länet deltog 27 kommuner i tillsynskampanjen. Resultatet visar att hälften av alla stationer som besöktes var nedskräpade vid minst ett tillfälle.

Vid en av fyra stationer bestod den största delen skräp av grovavfall, det vill säga sånt som inte ska lämnas till återvinningstationerna.

Och på nästan hälften av alla stationer var informationen om hur man sorterar dålig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista