Uddevalla

Oklart vad Ikea kostar kommunen

Över ett år har gått sedan Ikea bestämde sig för att etablera sig i Uddevalla vid Torp köpcenter, men fortfarande vill inte kommunalrådet Sture Svennberg (M) säga något om vad etableringen kommer att kosta kommunen.

Alla geologiska undersökningar av marken är klara, säger Sture Svennberg till Sveriges Radio Väst. Men Ikea har ännu inte själva bestämt sig för det exakta läget på varuhuset på grund av problemen med kvicklera i området.

Vad Sveriges Radio Väst erfar finns det framräknade siffror på de olika alternativen och det rör sig om minst 300 miljoner.

– Det är en siffra som har cirkulerat i korridorerna. Jag har en egen personlig uppfattning ungefär, och jag vet hur jag ska hantera den frågan, säger Sture Svennberg.

Vad han menar med det är att pengarna kommer, utan tvivel, att finnas. Av förra årets pengar satte man av 38 miljoner till Ikea. I år räknar man med ett överskott på 47 miljoner som också det ska gå till Ikeabygget.

Så trots finansoro, börskriser och besparingskrav så är det inget som kommer att påverka, enligt Sture Svennberg.

– Uddevalla har en ganska hälsosam ekonomi fortfarande. Så jag sover gott om nätterna, säger han.

Om moderaten Sture Svennberg sover gott om natten så känner oppositionspartiet Solidariskt Uddevalla en smula frustration över att inte få några kostnadsbesked från de styrande.

– Vi har ställt frågan ett par gånger kring detta, alltså vad kostar det. Och det tycker jag att Uddevallaborna har rätt att man redovisar det, säger Evy Ganhström i Solidariskt Uddevalla.

Men några siffror på vad det kommer att kosta kommunen vill Sture Svennberg inte kommentera.

Däremot har kommunen nu uppvaktat en rad myndigheter och olika instanser för att påskynda byggandet av vägarna till och från Ikea. Man vill att bygget ska hamna så högt upp det går på Vägverkets prioriteringslista eftersom det är de som ska göra den delen av jobbet.

Men för att trycka på Vägverket måste man först trycka på en rad andra knappar.

– Jag har pratat med Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, hon tycker också det är viktigt att komma igång med det här just för att motverka arbetslöshet, säger Sture Svennberg.

Text: Angelique Hvalgren  
Epost:
angelique.hvalgren@sr.se
Telefon: 0522-67 00 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista