Jörgen Olofsson på Sveafastigheter tror på Klevenprojektet. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst.
Sotenäs

140 bostäder planeras på Smögen

Det planeras bostäder som aldrig förr på Smögen. Förutom de 24 bostadsrätter som byggs där gamla hotell Smögenbaden låg en gång i tiden, så planeras nu 140 lägenheter på Kleven, tvärs över hamnen från Smögenbryggan sett.

Smögenmagasinet ska det heta, det nya området på Klevenhalvön, som just nu finns utställt till granskning i kommunkontorets reception och på biblioteket i Kungshamn.

Ett område med strålande havsutsikt ut mot Hållö och båtplats till lägenheterna, som folk med pengar kommer att bebo.

Sveafastigheter äger mark och byggrätter till 100 av lägenheterna och projektledaren Jörgen Olofsson där är glad och lite förvånad över att Smögenborna överlag gillar förslaget.

– Jag tror det beror på att man ser det här väldigt positivt. Här rensas det upp i ett område som varit lite risigt, mitt emot den kända Smögenbryggan, säger Jörgen Olofsson.

Just där ska det ligga tre stora magasinliknande hus.

– Det ska inte bli en dålig kopia av gamla Smögen. Det är bättre att ta tag i de stora volymer som funnits just på Kleven, i form av sillmagasin och annat, säger planchefen i Sotenäs Bengt Gustafsson.

Men där bakom planeras mindre hus av olika höjd. Och av ett särskilt skäl räknas byggnadshöjden inte från marken, utan från havets medelvattennivå.

– Man kan alltså inte fylla på marken och på det sättet lyfta sina hus, säger Bengt Gustafsson.

Synpunkter på förslaget till ny detaljplan för Kleven på Smögen ska vara inne senast den 13 februari.

Text: Birgitta Andersson
Epost:
birgitta.andersson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista