Färre lärare anställs

Annonserna för lärartjänster har minskat med cirka 6 000 jämfört med i fjol. Kommunerna har inte råd att anställa så många lärare som behövs, varnar Lärarförbundet.
Annonsminskningen kan också bero på att kommunerna anställer fler obehöriga - alltså personer som saknar formell lärarutbildning. Eva-Lis Preisz från lärarförbundet säger till tt att Kombinationen av lärarbrist, ekonomiska problem och sänkt ambitionsnivå tror är något som vi kommer att få se generellt. Knappt var femte lärare i grundskolan är obehörig och kommunerna måste ta ett större ansvar för att erbjuda dem utbildning, säger hon. - Forskningen visar att utbildade, kompetenta lärare är den enskilt viktigaste faktorn för att eleverna ska lyckas. I Västra Götaland utanonserades 4 017 nya lärarjobb på vårterminen i år, vilket är en minskning med 1365 st om man jämför med förra året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista