3G-mast. (Arkivbild)
Tanum

Storm kring 3G-mast

En 18-meter lång 3G-mast har orsakat debatt i det lilla samhället Grönemad på västkusten. De åretruntboende vill inte ha masten som följer med när chefen för Telenor Norden Morten Karlsen-Sörby flyttar in i området.

I Grönemad väster om Grebbestad i Tanums kommun, stormar det nu om en 18 meter hög mobilmast som håller på att byggas på Glanareberget.

Nina Jansson är ordförande i samhällsföreningen som överklagat byggbeslutet om masten till Länsstyrelsen:

 Vi upplever en oro för strålning då masten ligger nära våra hus. Vi tycker också det blir fruktansvärt fult på vårt vackra berg. Sen tycker vi det är onödigt då masten lika gärna kan sitta på Sörberget 2 km bort, säger Nina Jansson.

I lilla Grönemad finns det 118 åretruntboende. 200 meter från där masten byggs bor chefen för Telenor Norden Morten Karlsen-Sörby. Enligt Grönemadsborna är det han som ligger bakom masten

Till GT säger han idag att han fått klagomål från de boende i Grönemad om den dåliga Telenor täckningen. Klagomålet förde han sen vidare till 3GiS som är ett samägs bolag av Telenor och 3G. Därefter har mastbygget påbörjats.

Men enligt Nina Jansson stämmer inte detta då hon menar att alla grannarna sagt nej till mobilmasten.
– Vi har inte hört något om att han har frågat oss. Bara två personer känner vi till som blivit tillfrågade, säger Nina Jansson.

Samhällsföreningen säger till SR Väst att de tänker överklaga ända upp i regeringsrätten för att stoppa masten.
Sveriges Radio Väst har förgäves sökt Morten Karlsen-Sörby på Telenor för en kommentar.

Text: Thomas Graf
Epost: thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista