Herrestadstiken som dödades under lördagseftermiddagen. Bild: Länsstyrelsen.
Munkedal

Herrestadsvargen död

Den så kallade Herrestadsvargen är död. Efter en dags jakt kunde jägare spåra vargen och fälla den i trakterna mellan Munkedal och Valbo Ryr klockan 16:10 i går eftermiddag. Robert Andersson är rovdjursinventerare på Länsstyrelsen i Vänersborg.
– Den fällda vargen var en tik på 43 kilo. Den var välnärd med gott hull, säger han.

Det var strax innan jul som Naturvårdsverket gav klartecken till att skjuta vargen som då hade dödat fem jakthundar under loppet av fyra månader.

Men eftersom det har varit så snöfattigt har man inte kunnat spåra vargen förrän i fredags då snön kom. Igår eftermiddag vid 16-tiden, lyckades man lokalisera vargen som sen kunde skjutas och skyddsjakten blåstes av.

Men på Länsstyrelsen råder en osäkerhet om det verkligen var Herrestadsvargen som sköts igår.

– Det kan man ju aldrig veta till 100 %. Det har ju varit ett alfapar som uppehållit sig i trakterna kring Uddevalla, Munkedal och Färgelanda. Förutom det här alfaparet vet vi inte om det finns några ytterligare djur som uppehållit sig i området. Men vid skottillfället sågs tiken revirmarkera vilket är förbehållet just alfaparet, säger Robert Andersson.

Vad händer nu?
– Vi skall skicka vargen till SVA, Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, för obduktion för att se om vargens DNA stämmer överens med den spillning vi funnit vid de rivna djuren tidigare, säger Robert Andersson.

Text: Thomas Graf
Epost: thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista