Nakna poliser ska utredas

Poliserna tyckte att det var en bra idé att fira sin avslutade grundutbildning till piketen med att festa och visa foton där de poserade nakna med tjänstevapen. Men det tyckte inte deras chefer. Nu har polismyndigheten i Västra Götaland inlett en utredning om olämpligt beteende.

I höstas började nio poliser, samtliga män, från olika polisområden grundutbildningen till piketen. Under ett halvår utbildades de för att klara extrema situationer i jobbet. I fredags var de äntligen färdiga med utbildningen och en fest anordnades av några av deltagarna för att fira.

Men festen spårade ur. Enligt uppgifter till polismyndigheten i Västra Götaland ska en del festdeltagare ha roat sig med att berättat skämt med sexuella antydningar, andra ska ha visat bilder där de poserade nakna med ett tjänstevapen.

– Uppgifterna som har framkommit visar, om de stämmer, på ett beteende som är oförenligt med vår värdegrund inom polisen, säger Erik Nord chef för länsordningspolisen, där piketen ingår, i ett pressmeddelande.

Polismyndigheten i Västra Götaland vill nu få en klar bild om vad som hände på festen och har därför inlett en utredning. I samband med denna utredning kommer polismyndigheten också att göra en översyn av rekryteringen till piketstyrkan, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

De inblandade poliserna har fått gå tillbaka till sina grundtjänster i polisområdena. Det finns inga misstankar om att något brott ska ha begåtts under festen.

Mikael Stengård
mikael.stengard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista