Lysekil

Folkomröstningen:Kommunstyrelsen var onödigt formell

Kommunstyrelsen i Lysekil gjorde inget fel när den beslutade att säga nej till en folkomröstning om den nya gymnasieskolan i Norra hamnen förra veckan.

Men politikerna kunde lika gärna sagt ja och inte behövt vara så petnoga med att det saknades adresser på listorna med över 1 800 namn som lämnades in. Det menar Folke Johansson, professor i statskunskap.

- Formellt sett kan man säga att kommunstyrelsen har rätt. Men dels brukar man inte vara så här petnoga. Man har ju ingen anledning att misstänka att namnen är bluff helt enkelt. Det är väl folk som skulle ha accepterats om det fanns adresser på dem, säger Folke Johansson.

Varför tror du att det blir så här?

- Det är svårt att säga. Det kan vara någon enskild tjänsteman som är extra noga. Det kan ju också vara så att de inte gillar frågan och ser en chans att säga nej, säger Folke Johansson.

Det var i onsdags som kommunstyrelsen i Lysekil röstade nej till bygget av en ny gymnasieskola i Rinkenäs i norra hamnen. Politikerna menade att namnlistorna inte var korrekta enligt kommunallagen då det saknades namnförtydliganden och adresser.

Men trots kommunstyrelsens nej förra veckan är det ändå inte kört för dem som hoppas på en folkomröstning om den nya gymnasieskolan i Lysekil.

Frågan kan väckas enkelt igen, menar statsvetaren Folke Johansson.

- Det behövs ju bara att någon enda kommunfullmäktigeledamot tar upp frågan om att man ska ordna en folkomröstning.

Vilket är ett annat sätt att få upp frågan på fullmäktiges bord. Dessutom tycker jag att man måste ta en sån här viljeyttring relativt allvarligt även om det fanns formella brister så skulle man kunna lösa det genom att någon intresserad fullmäktigeledamot tog upp frågan. Det måste väl finnas någon, säger statsvetaren Folke Johansson.

Nästa kommunfullmäktigemöte är den 26 februari.

Text: Thomas Graf

Epost: thomas.graf@sr.se

Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista