Fyra deltidsbrandmän på brandstationen i Vargön som kanske måste sluta. Foto: Thomas Graf/SR Väst.

Nya a-kasseregler gör att deltidsbrandmän tvingas sluta

Inte nog att det råder brist på deltidsbrandmän i många kommuner i vårt område. Deltidsbrandkårerna riskerar nu även att tappa den personal de redan har, som varslats från sina ordinarie jobb; detta på grund av de nya a-kassereglerna.

Linda Johansson, arbetar som deltidsbrandman på Vargöns brandstation och är orolig för framtiden då hon sen tidigare är uppsagd från Wargöns bruk.

– Jag ser det inte alls ljust överhuvudtaget just nu. Jobbet som deltids vill jag inte bli av med i första taget. Det är bland det roligaste jag har gjort, säger deltidsbrandmannen Linda Johansson.

Många deltidsbrandmän har industrijobb som ordinarie jobb, precis som Linda Johansson, och om de varslas och blir beroende av a-kassa, kan de tvingas sluta även som deltidsbrandmän.

Detta eftersom a-kassa bara betalas ut i 75 ersättningsdagar för dem som jobbar deltid. När de dagarna är slut måste deltidsbrandmännen välja om de vill ha a-kassa fullt ut eller vara kvar i brandkåren utan a-kassa, något som ter sig orimligt då ersättningen ligger runt 60 000 kronor om året.

I vårt område har tre deltidsbrandmän blivit uppsagda på Håfreströms bruk i Åsensbruk. Och av de 23 personer som finns på brandstationen i Vargön är nio uppsagda från sina jobb på Wargöns bruk.

Ytterligare fem brandmän som arbetar på Vargön Alloys har också varslats om uppsägning. Stefan Fransson, som ansvarar för brandstationen i Vargön är mycket orolig för verksamheten framöver eftersom rekryteringsbasen av nya brandmän i stort sett är obefintlig.

– Jag ser ganska mörkt på räddningstjänsten i Vargön. Det är nästintill omöjligt att rekrytera folk i Vargön. Och blir vi färre kommer vi inte att klara inställelsetiden vi har på 5 minuter. I princip innebär det att det system vi har i dag här kommer att kunna kollapsa, menar Stefan Fransson.

Text: Thomas Graf  
Epost: thomas.graf@sr.se
Telefon: 0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista