Färgelanda

Arbetslösa Färgelandabor får leta jobb på annat håll

De 153 fabriksarbetarna på IAC, som varslades igår, tvingas ut på en mycket tuff arbetsmarknad. Antalet lediga jobb inom pendlingsavstånd från Färgelanda har minskat i alla branscher.

– Man får vara beredd på att leta jobb längre bort och man får även fundera på om man kan jobba med något annat än det man gjort tidigare, säger Anna Norrström som är en av dem som bemannar Arbetsförmedlingen i Färgelanda.

Nedgången är generell för alla branscher så även om man som arbetslös är beredd att byta bana kan det bli svårt. Men blir man utan jobb är tipset från arbetsförmedlaren Anna Norrström att bredda sin kompetens.

– Ta vara på den här tiden då det är lågkonjunktur för att stärka sig när det sedan blir en högkonjunktur igen. Vidareutbilda sig eller skaffa sig kompetens inom andra områden är ju det man kan rekommendera, säger hon.

I Färgelanda kommun har livsmedelsindustrin vuxit under 2008 och det finns en förhoppning att den branschen ska skapa nya jobb i kommunen.

– Det är ju på gång att företag ska etablera sig, och att det ska bli arbetstillfällen där. Sen tror jag att det kommer ju inte att räcka till för alla dem som blir utan, men det är ju positivt att det finns en nyetablering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista