Bilindustrin

"Saab behöver en stabil ägare"

Inom kort måste General Motors och näringsdepartementet komma överens om vilken stöttning svenska staten ska ge GM och Saab.

På tisdag den 17:de februari ska GM ha klart ett åtgärdsprogram att presentera för den amerikanska kongressen för att få loss pengar. Och redan tidigare har GM låtit förstå att en nedläggning av Saab är en möjlig utväg, eller att sälja företaget.

Lisa Waern, pressekreterare på Näringsdepartmentet, kommenterar inte förhandlingarna idag, men säger att regeringen har olika verktyg i form av statliga lånegarantier, satsningar på forskning och utbildning samt undsättningslån att spela med.
Enligt uppgifter från medieföretaget Bloomberg News begär GM fem miljarder i lånegarantier från svenska staten.

Lisa Waern säger att det är GM:s sak att visa på hållbara framtidsplaner.

Inte heller Saabs informationsdirektör Eric Geers kan säga något om storleken på eventuella lån till företaget.

Han säger till Sveriges Radio Väst att Saab har en bra plan för framtiden och att det de framför allt behöver är en stabil samarbetspartner eller ägare som kan satsa på att utveckla nya bilmodeller – en uppgift som det instabila GM inte har lyckats med.

Geers säger att konkurrenterna presenterar nya bilmodeller en gång i halvåret medan Saab lutar sig mot den 15 år gamla modellen Saab 9.5.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".