Den lilla puduungen på Nordens Ark.

Världens minsta hjortdjur flyttar

Ett kid av en sydlig pudu som föddes på Nordens Ark i april förra året har nu blivit könsmogen och blivit exporterad till sydligare breddgrader.

Det är Wuppertal Zoo i Tyskland som igår torsdag fick ta emot puduungen som så småningom ska få bilda par med en hona.

Transporten skedde med bil från Nordens Ark till Landvetter och därifrån med flyg till Tyskland.

Den sydliga pudun är utrotningshotad och Nordens ark bedriver sedan ett par år tillbaka ett projekt för artens fortlevnad.

Det här är tredje gången som parken skickar iväg en puduunge till en djurpark i Europa.

Fakta:Sydlig pudu, Pudu puda

Den sydliga pudun har rödaktig till mörkbrun päls. Kiden föds bruna med vita fläckar. Hanen har små, spetsiga horn.
Mankhöjd: 35 - 40 cm.
Vikt: cirka 10 kilo.
Arten lever på Andernas bergssluttningar i södra Chile och Argentina.
Det främsta hotet mot dem är att deras biotoper, områden de lever i, begränsas och förändras genom människans påverkan på dem. Pudun lever i bergsskogar där klimatet ofta innebär hög luftfuktighet, regn och temperaturer ned till –5 grader.
De är selektiva bladätare vilket innebär att de väljer örter, blad, blommor och frukter. Pudun lever solitärt och inte i flock som många andra hjortdjur.
Man tror att detta beteende har samband med deras födoval. Födan förekommer i spridda områden vilket gör att närvaron av andra individer är liktydigt med konkurrens om födan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".