1 av 2
Fullsatt i Vasakyrkan i Göteborg när Ingemar Johansson begravdes. Foto: Erik Abel/Scanpix.
2 av 2
Floyd Patterson och Ingemar Johansson i VM-titelmatchen 1959. Foto: Scanpix.

Många tog farväl av Ingo

Idag fredag klockan två begravdes Ingemar Johansson i Vasakyrkan i Göteborg. Redan ett timmar innan ceremonin började var flera hundra personer på plats utanför kyrkan. När allmänheten började släppas in klockan 13 fylldes de 1 200 platserna upp mycket snabbt.

Redan ett timmar innan ceremonin började var flera hundra personer på plats utanför kyrkan. När allmänheten började släppas in klockan 13 fylldes de 1 200 platserna upp mycket snabbt.

En av de som kommit för att vara med på begravningen var Bernt Långö. Och det var speciellt en sak han mindes av Ingemar Johansson.

– I mitten 1950-talet åkte Ingemar Johansson runt och gick uppvisningsmatcher på amatörtävlingar i Sverige. De delade ut priser också, och vid ett par tillfällen fick jag ta emot det ur hans hand. Det kändes fantastiskt, han var ju en stor boxare.

Det väderlynniga Göteborg visade sig från sin bästa sida idag, kanske för att visa sin uppskattning för en av de största idrottsmän staden någonsin haft.

Längst fram i Vasakyrkan stod Ingemar Johanssons ljusa träkista och strax bakom två svartvita porträtt av honom.

Begravningen förrättades av prosten Bengt Inghammar och besökarna, både släkt, vänner och allmänhet, fick bland annat höra Evert Taubes ”Så skimrande var aldrig havet” och ”Inbjudan till Bohuslän”.

Per-Åke Jarnedal är gammal boxare och vän till Ingemar. Vissa av hans minnen var hårdare än andra.

– Ja, det hände väl att han delade ut en och annan snyting och jag fick väl in nån också ibland. Men han var ju steget före, och väldigt snabb för att vara så stor. Men hans berömda höger har jag aldrig fått känna på, det var värst när han slog i magen, säger Per-Åke Jarnedal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".