Ingemar Vänerlöv (KD) vill kämpa för länsrätten.
Vänersborg

"Behåll länsrätten i Vänersborg"

I ett förslag om indelningen av landets länsrätter föreslår justitieminister Beatrice Ask (M) att Västsverige endast ska en länsrätt, i Göteborg. Men riksdagsledamoten Ingemar Vänerlöv (KD) vill behålla länsrätten i Vänersborg.

Ingemar Vänerlöv från Vänersborg tycker förslaget är orealistiskt. Han anser att de geografiska avstånden och den stora befolkningen i Västra Götaland talar för att ha länsrätten kvar i Vänersborg.

– Många av de ärenden som handläggs på länsrätterna berör som regel medborgare med sociala eller ekonomiska problem, och där kan jag tycka att justitieministerns förslag, som innebär försämrad tillgänglighet, att det även då ur ett medborgarperspektiv skulle få försämrad rättsäkerhet, säger Vänerlöv.

Det är Domstolsverkets utredning av landets länsrätter som ligger till grund för förslaget, och syftet är man ska ha färre och större länsrätter.

Även om det ännu inte är avgjort om länsrätten försvinner från Vänersborg, hyser Ingemar Vänerlöv inget större hopp att få justitieministern att ändra uppfattning.

– Det är inte goda chanser precis att vi får ha länsrätten kvar i Vänersborg, men man måste kämpa till sista sekunden.

Erik Ståhlberg
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".