Bilindustrin

Klart med nödlån till bilindustrin

Nu kan den pressade bilindustrin få del av de miljarder som regeringen utlovat. Under den gångna veckan blev ansökningsdetaljerna klara och på söndagen träder förordningen om undsättningslånen till bilindustrin i kraft.

Dimper den första kompletta ansökningen ner hos Riksgälden redan på måndagen?

Det vet förstås ingen.

– Men så fort kompletta ansökningar kommer in börjar vi att behandla dem på en gång, säger Magnus Thor, chef för garanti- och kreditavdelningen på Riksgälden, till TT.

Riksgälden är den inrättning som har fått i uppdrag av regeringen att hantera lånen. Totalt finns fem miljarder kronor att tillgå.

Redan innan de detaljerade villkoren blev klara – de lades ut på Riksgäldens hemsida i veckan – hade sju företag hört av sig till Riksgälden. Men det kommer att bli ytterligare kontakter innan processen kan starta.

– Vi har skickat ut brev till dem om kompletteringar i ansökningarna. Det behövs uppdaterade siffror och fler siffror, säger Magnus Thor.

Det är inte säkert att de sökande blir offentliga. Om ett företag kan skadas om det blir känt att det ansökt om undsättningslån sekretessbeläggs ansökan.

Sedan följer bedömningen om ansökningarna ska beviljas. På Riksgälden ska man försöka jobba undan så fort som möjligt.

Därefter ska varje undsättningslån skickas till EU-kommissionen för godkännande. Kommissionen har sagt att de ska behandla ärendena mycket snabbt, enligt Magnus Thor.

Volvo Personvagnar har inte sökt något undsättningslån.

– Och vi har inte för avsikt att göra det heller, säger företagets presschef Maria Bohlin till TT.

Däremot finns företaget med på den andra delen i regeringens krispaketet som handlar om kreditgarantier för lån hos Europeiska investeringsbanken.

Volvo vill låna upp till 500 miljoner euro, under en fyraårsperiod. Pengarna ska användas till olika projekt för mer miljövänlig produktion. Det är oklart när beslut kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".