– Samtalstonen med GM är bra, säger statssekreterare Jöran Hägglund. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Bilindustrin

Förhandlingarna med GM fortsätter

Den svenska regeringen har inte gett upp hoppet om att rädda Saab. Förhandlingarna med Saab och dess ägare GM fortsätter, det säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Det finns inget konkret förslag att ta ställning till än, enligt Jöran Hägglund, men han säger att samtalstonen är bra.

Det är ett mycket pressat läge just nu för General Motors. I morgon kväll ska GM redovisa hur företaget inom ett par år ska kunna bli lönsamt igen och hur GM ska kunna betala tillbaka de statliga lånen på drygt 100 miljarder kronor.

Uppgifter har i helgen publicerats om att GM skulle ha planer på att begära konkursskydd för kärnverksamheten i USA, och låta övriga delar, bland annat Saab i Sverige, gå i konkurs.

Detta är inget Jöran Hägglund hört i förhandlingarna, men skulle det bli verklighet ändrar det förutsättningarna för att rädda Saab säger han till Ekot.

GM har förklarat att man vill sälja Saab. Men i nuvarande läge finns ingen köpare, enligt Jöran Hägglund.

Han utesluter också helt att den svenska staten skulle gå in som ägare.

Och även om GM släpper taget om Saab, finns möjligheten att Saab i Sverige kan söka lån med statlig garanti.

Hägglund säger att det tydligaste kravet är att de projekt som man vill ha statliga lånegarantier för ska bedrivas i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista