Fordonskrisen

Inga pengar i sjön för att rädda Saab

Regeringen hoppas nå en uppgörelse med GM som räddar Saab, men tänker inte kasta pengar i sjön.

Ni har hört statssekreterare Jöran Hägglund (C), som har en nyckelroll i förhandlingarna, säga det. Och det säger också hans namne, socialminister Göran Hägglund (KD) som idag besökt Vänersborg och Uddevalla.

- Regeringens utgångspunkt är förstås att stötta på ett sådant sätt att vi kan behålla en stark bilindustri i Sverige, men här handlar det om att nå en överenskommelse med en av de verkligt stora biljättarna så att vi inte kastar pengarna i sjön utan bidrar till att behålla arbetstillfällen och framtidstro, säger Göran Hägglund till Sveriges Radio Väst.

Hägglund säger att regeringen vill ha en långsiktig lösning och klara besked. Han talar om de satsningar som regeringen gjort på fordonsforskning, men det ger möjligen utdelning på sikt. Och det är nu som Saabs öde skall avgöras.

- Så är det, men jag vill tro och tror att stora internationella företag som GM och Ford som skall fatta väldigt svåra beslut tittar långsiktigt på var den bästa miljön finns för att utveckla nästa generation bilar. Och så skall Sverige ligga i framkant, säger Göran Hägglund.

Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".