Jöran Hägglund och Maud Olofsson. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Saabs framtid

Maud Olofsson: Rekonstruktion mest realistiskt

– Den realistiska vägen just nu är rekonstruktion. Det kan ge möjligheter att utveckla de delarna inom Saab som är väldigt bra, sa Maud Olofsson på en presskonferens på onsdagen.

Men rekonstruktion är inte regeringens sak, menar säger näringsminister Maud Olofsson. Hon påpekar också att man har gett GM möjligheter till att få Saab att överleva.

– Men GM har inte ansökt om några lån i Europeiska investeringsbanken, det är Saab som har gjort det.

Olofsson menar också att det kunnande som finns i fordonsindustrin kan leda till insatser som inte är bilfokuserade. Hon kan tänka sig att ta tillvara på kunskapen och satsa stort på vindkraft.

Men att ta över Saab, ett bolag som inte ens ett av världens största företag vill satsa på, är inte aktuellt för svenska regeringen.

– Jag ser att oppositionen vill gå in med fem nya miljarder. Det är klart att om man inte känner ansvar för skattebetalarnas pengar så kan man göra det, säger Olofsson.

Hon konstaterar att Socialdemokraterna har en lång lista på förslag för att lösa krisen, men menar att många av dem redan presenterats har av regeringen.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".