Kommentar: Ingen vek sig om Saab

Ingen vek sig i det chicken race som handlat om Trollhättans själ och om försörjningen för många tusen människor. General Motors ville ha pengar av den svenska staten – regeringen tyckte att ansvaret var GM:s.

Debatten lär fortsätta om både GM och regeringen, men ingen kan beskylla någon av parterna för att vara otydlig.

– Vi stänger dörren, säger näringsminister Maud Olofsson.

– Trollhättan skall syssla med något annat än bilar, säger hennes närmaste man Jöran Hägglund.

Det kan bli rekonstruktion, en avancerad skuldsanering och ett sätt att vinna litet tid. Men det kräver sannolikt en ny ägare.

Och vem vill köpa ett företag som gått med miljardförluster år efter år? Vem vill köpa ett bilföretag när det redan finns en massiv överkapacitet -och när det kan dröja länge innan bilförsäljningen tar fart igen?

GM räddade Saab en gång i tiden och har låtit miljarderna rulla i bokföringens svarta hål. Men GM har också hållit tillbaka, inte gett Saab chansen att utveckla tillräckligt många modeller – inte förrän i elfte eller tolfte timmen. Och varumärket Saab har blivit allt suddigare.

Trollhättan har sett NOHAB, Union Carbide, Ferrolegeringar och andra viktiga industrier falla men Volvo Aero och framför allt Saab har kunnat suga upp arbetskraften. Någon sådan reträttväg finns inte nu.

Men den energi, kompetens och kreativitet som finns i Trollhättan får inte kastas bort. Kanske ett rekonstruerat rest-Saab kan behålla en fot i fordonsindustrin – men det blir en kamp mot klockan under den värsta ekonomiska krisen världen upplevt sedan 30-talet.

Maud Olofsson talar om vindkraft. Snurrigt, tycker nog många idag. Men visst, Trollhättan måste söka sig en ny framtid. Det har staden lyckats med tidigare.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".