Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saabs framtid

Framtidstro i Trollhättan

Publicerat torsdag 19 februari 2009 kl 08.15

Det finns en framtid i Trollhättan.

– Vi lägger oss inte ner och dör, säger näringslivschefen Pär Löwenlid till TT.

I en bygd där varenda människa har någon slags koppling till Saab, bryts inte livskraften så lätt.

Även om näringslivschefen säger att läget aldrig varit så allvarligt som nu, är tankarna redan långt framskjutna, om det värsta scenariot skulle bli verkligt.

– En kris betyder möjligheter och jag tror att vår framtid ligger inom energi och miljö.

Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund (C) sade också på onsdagen att det är något annat än bilar som Trollhättan ska syssla med.

Vind- och vågkraft

– Vi tittar på olika spår och vi gör ett antal förstudier på just energi- och miljösidan. Det handlar om vind- och vågkraft, biogas och elbilar, säger Pär Löwenlid.

– Problemet är att en strukturomvandling kommer att ta många år.

Bilanalytikern Matts Carlsson vid Göteborg Management Institute (GMI) tror dock inte att det ska behöva gå så långt att Saab tvingas lägga ner sin biltillverkning.

– Jag tror absolut på en framtid för svensk bilindustri, men tyvärr har inte GM och Ford kunnat förvalta Saabs och Volvos varumärken.

Han anser också att GM:s förslag om en rekonstruktion av Saab är bra.

– GM kommer förmodligen att ta ett större ansvar för Saab liksom regeringen.

-GM:s idé om en rekonstruktion är taktiskt klurig. Ska de och regeringen satsa pengar är det rimligt att Saabs leverantörer också gör det och skriver ned en del av sina fordringar.

Effekter för Volvo

Enligt Matts Carlsson skulle en nedläggning av Saabs tillverkning få stora återverkningar på underleverantörerna och även för Volvo.

– En nedläggning skulle få oöverblickbara konsekvenser. Ett stort antal leverantörer skulle inte få sina betalningar. Några skulle falla och andra skulle överväga att flytta sin verksamhet utomlands.

– Det skulle bli till en stor nackdel för Volvo eftersom kompetens på leverantörssidan skulle försvinna. Volvo behöver också den inhemska konkurrensen som Saab utgör.

Göran Sjögren/TT Leif Brändström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".