SAABS FRAMTID

Volvo påverkas vid Saabnedläggning

Om Saab Automobile går omkull kommer det att påverka också Volvo Personvagnar. I Göteborg är man rädd för att det går ut över forskningen.

Volvo Personvagnar har sina problem: 2 700 anställda har sagts upp i Sverige, försäljningen rasar och ägaren Ford vill sälja Volvo PV. Men att slutet tycks närma sig för Volvos svenske konkurrent Saab är inga goda nyheter i Torslanda.

– Vi har ju gemensamma leverantörer som är hårt pressade redan idag och det här får säkerligen konsekvenser för dem och det kan påverka oss, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo Personvagnar.

Det finns andra kopplingar mellan Saab och Volvo.

– Det är de gemensamma forskningsprogram som vi har i det västsvenska fordonsklustret. Där är Saab är en viktig partner, både genom att vara medfinansiär och genom att bidra med mycket kompetens. Vi har ett kunskapsutbyte i forskningsprogrammen, säger Maria Bohlin.

Nu riskerar alltså en av finansiärerna, Saab, att försvinna.

– På kort sikt kanske det inte händer så mycket, men på längre sikt är det klart att forskningsprogrammen försvagas och det blir färre resurser. Forsknings- och utvecklinsarbetet försvagas om en part inte längre är med, säger Maria Bohlin.

Text: Bosse Adriansson
0522 - 67 00 55
bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".